pondělí 18. ledna 2010

Zakresnení domů do katastru

Jak asi většinou víte, domy jsou postaveny o 30cm delší než bylo uvedeno v plánech, které nám byly předány. Toto samo o sobě by nevadilo, menší nepříjemností je fakt, že na domy nebyl vytvořen nový geometrický plán a toto zvětšení není zohledněno v katastru nemovitostí. Dle developera je vše OK a je vše prý v toleranci odchylek běžných ve stavebnictví. Zeptal jsem se tedy odborníka doc.Ing Zdeněka Matějky, DrSc a zde je odpověď:

"Jestliže celkové rozměry objektu jsou odlišné od projektové dokumentace, měly být zakresleny jako skutečný stav před předáním.
Pro stavební objekty, existuje skutečně soustava norem, z nichž pouze v normě ČSN 73 0205 Geometrická přesnost ve stavebnictví. Navrhování geometrické přesnosti jsou v informativní příloze uvedeny odchylky konstrukčních celků a pro délkové rozměry od 8 do 16 m je v informativní příloze uvedena hodnota ± 30 mm (slovy milimetrů). Navíc podle současné právní úpravy normy (mimo evropské) nejsou závazné a pokud se na ně partneři ve výstavbě chtějí odvolávat, musí být uvedeny v projektové dokumentaci a smluvních vztazích.Zcela jednoznačně tedy Váš developer pravdu nemá a jde podle mého názoru o hrubou chybu."

Dohadování s developerem Lamar Invest , když jsme osamoceni nemá moc smysl, tak jsme to nechali zatím být. Takže to máte pouze k informaci.

2 komentáře:

  1. My už jsme to podali na katastr a uvedli jsme, že se geo plán nezměnil (takto nám to řekl developer a kdo jiný by měl mít o stavbě přesnější pdaje, než ten, kdo ji postavil...). V případě problémů by se to posuzovalo, jako že se developer dopustil podvodného jednání. Při předání domu nám předal geo plán s vyjádřením, že tento potřebujeme na změnu zápisu v KN. Oni sami také předložili geo plán při kolaudaci a pokud tam změny velikosti uvedené nebyly, tak uvedli nepravdivé údaje nejen klientům, ale i úřadům... Nehodlám to řešit.

    OdpovědětVymazat
  2. no developer toho napovídá docela dost..možná by se to tak posuzovalo a možná ne. My žádný nový geo plán nedostali...Navíc na katastru prohlašujeme opět my, že se nic nezměnilo.. hlavně, za x let už Lamar Invest existovat nebude a pak bude opět na nás, abychom v případě problémů to řešili.. Ale také jsme to nechali být a podali vše na katastr.

    OdpovědětVymazat